Geschiedenis

De Ark van Noach op ware grootte werd in de zomer van 2012 officieel geopend. Voor velen is de Ark van Noach een attractiepark, maar de bouw van de Ark van Noach heeft een hele andere oorsprong.

De Ark van Noach is gebouwd door Johan Huibers, een aannemer uit een klein plaatsje in Noord-Holland. Johan Huibers had in 1992 een droom waarin de golven van de zee bij zware storm Nederland overspoelden. En hierna volgde nog meer tekenen, de Ark moest herbouwd worden. Maar dit keer niet met het doel om mensen te redden van een wereldwijde overstroming, zoals bij Noach 4000 jaar geleden, maar om mensen te vertellen dat er een God is die van ons houdt en die een plan heeft met ons leven.

1992 – de start

In 1992 begonnen de plannen voor het bouwen van een Ark. Na het bestuderen van de bijbel, verschillende andere boeken over de Ark, naslagwerken en dvd’s en na een lange tijd van sparen was het eindelijk zover in 2005. In de haven van Schagen kwamen de eerste bomen binnen en de bouw kon beginnen. De Ark zou een kleine replica worden die door Nederland kon varen, de afmetingen van deze kleinere replica waren 9 meter breed, 13 meter hoog en 70 meter lang. Na 1 jaar alleen bouwen kwamen er zaterdags enkele vrijwilligers en hielp de zoon van Johan Huibers af en toe mee om de Ark in gereedheid te brengen.

30 april 2007 – de opening

In 2007 kon de Ark van Noach haar deuren voor het publiek openen. Op 30 april 2007 stapten de eerste bezoekers aan boord, om het schip te bewonderen. In de 3,5 jaar die volgde heeft de kleine Ark verschillende ligplaatsen in Nederland aangedaan waaronder: Rotterdam, Zaandam, Arnhem, Drachten, Oudeschild op het eiland Texel, Vianen, Harderwijk, Vlissingen etc. In totaal heeft de kleinere Ark 3,5 jaar gevaren, 21 ligplaatsen door Nederland bezocht en 600.000 bezoekers ontvangen.

De Ark van Noach op ware grootte

Na 3,5 jaar werd de kleine Ark overgedragen aan een andere organisatie die op de zelfde voet door zou gaan. Op deze wijze kon het Ark team zich nu volledig richten op het nieuwe project, namelijk de bouw van de Ark van Noach op ware grootte. Omdat dit de oorspronkelijke droom van Johan Huibers was, is de bouw van het schip op ware grootte al in 2009 gestart! Met een team van bouwers is de Ark van Noach zo exact mogelijk nagebouwd.

2012 – Opening van de Ark op ware grootte

Het schip opende haar deuren in juli 2012 voor het grote publiek en is voor iedereen te bezichtigen! Dit bouwwerk heeft dan ook de echte afmetingen zoals Noach die gekend heeft, ongeveer 30 meter breed, 23 meter hoog en wel 135 meter lang. De Ark heeft dan ook 10 keer de inhoudsmaat van de eerder gebouwde kleine replica. Wilt u de Ark bezichtigen? Kijk dan bij ‘informatie’ voor onze openingstijden, ligplaats, routebeschrijving en entreeprijzen.